Így készült a tollvirág kilövő retro párbajpisztoly

Sajnos nem tudok teljesen átfogó képet mutatni a készítési folyamatról, mert akkoriban még nem dokumentáltam a munkáimat. Ez inkább egy előtte – utána képek, és egy kész videó.

Ez a munka kicsit olyan volt, mint a szobrászművésznél… meglát egy darab követ, vagy fát, és meglátja benne a szobrot.

Hasonlóan indult nálam is. Meg volt a deszka. Nézegettem egy kicsit és már is kirajzolódott előttem a forma. Persze előtte azért nézelődtem a neten, hogy hogyan is néztek ki valójában.

A megrendelő kritériumai:

  • Lőjön ki egy kicsi tollvirágot, amit később kivesznek a pisztolyból és átadnak egy hölgynek.
  • Nézzen ki a pisztoly retró párbajpisztolynak.
  • Egyszerű legyen a kezelése

Szóval megrajzoltam körülbelülre a formát, (Felső két képen) majd jött a fűrészelés, csiszolás. Szerencsére szalagfűrésszel és csiszológépekkel ez már viszonylag gyorsan megy. A legtöbb időt a mechanikus belső szerkezet kikísérletezése és a rugó hossza, meg erőssége vitte el. Emlékeim szerint kb. az ötödik variációval jártam sikerrel. Aztán jött a mágnes. Az egyik túl gyenge volt, (simán ellőtte a csokrot kb 1 méterre) a másik túl erős volt (nem bírtam kivenni a virágot a pisztolycsőből).

Volt egy kis küzdelem a pisztolycső átmérővel is. Sárgarézből szerettem volna, de sajnos nem volt megfelelő átmérőjű egyik sem. Ha kicsi volt a cső, törte a virág tollait, vagy beszorult.  A vastagabb csőben meg lötyögött minden. Végül PVC lefolyócső lett az ideális, viszont át kellett terveznem a dizájn-t. Ezért lett végül fekete a cső.

A markolat színezésénél is volt egy kis agyalás. Néhány ecset vonásért nem akartam lazúr festéket venni, lakkom meg volt már. Végül egy tartós és hatásos módszer lett a nyerő.

Megégettem a fát. Szépen elszíneződött, leégtek a szálkák és kiszáradt a fa, így nem kell attól tartani, hogy a jövőben elvetemedik. Csiszolás után tökéletesen sima felületet kaptam. Átkentem lenolajjal és lelakkoztam. (csónak lakkal, az tartósabb és fényesebb, viszont drágább a hagyományosnál.)

Az 1930-as években mindent dekoráltak az akkori igényeknek és divatnak megfelelően. A pisztolyoknál sem volt másképpen. Kis kotorászás után találtam egy használaton kívüli menyezeti csillár maradványt. A pisztoly dekorációt ezekből vettem át.

Ez lett a végeredmény:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

my work: old gun. #stage #magic #work #gimmickfactory #oldgun #oldpistol #woodenpistol #magictrick #fafa

Tempo Dictator Fafa (@tempodictatorfafa) által megosztott bejegyzés,

Címkék: , , , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?